Zelf een logo ontwerpen: Waar moet je op letten?

Een goed logo is van onschatbare waarde voor een bedrijf of merk. Het is het gezicht, de identiteit en de eerste indruk die je achterlaat bij potentiële klanten. Maar wat als je geen budget hebt om een professioneel ontwerpbureau in te schakelen? Kun je zelf een logo ontwerpen?

Het antwoord is ja, maar er zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je logo effectief en professioneel oogt.

 1. Houd het eenvoudig: Een eenvoudig logo is vaak het meest memorabel. Vermijd complexe illustraties of overbodige details. Kies voor een clean en minimalistisch ontwerp dat gemakkelijk herkenbaar is.
 2. Wees uniek: Het doel van een logo is om je te onderscheiden van de concurrentie. Doe onderzoek naar andere bedrijven in jouw branche en zorg ervoor dat jouw logo zich onderscheidt door originaliteit en creativiteit.
 3. Kleurgebruik: Kleuren hebben een psychologisch effect op mensen. Kies kleuren die passen bij de boodschap en waarden van jouw merk. Houd ook rekening met de leesbaarheid van het logo in verschillende formaten en op verschillende achtergronden.
 4. Lettertype: Het juiste lettertype kan de uitstraling van je logo bepalen. Kies een lettertype dat past bij de stijl en persoonlijkheid van jouw merk. Zorg er ook voor dat het leesbaar is, zelfs op kleine formaten.
 5. Schaalbaarheid: Een logo moet zowel op een visitekaartje als op een groot billboard goed leesbaar zijn. Zorg ervoor dat je logo schaalbaar is zonder verlies van kwaliteit of leesbaarheid.
 6. Testen en feedback: Vraag om feedback van anderen voordat je jouw logo definitief maakt. Wat voor de één werkt, spreekt misschien niet aan bij de ander. Luister naar de meningen van anderen en verbeter waar nodig.
 7. Gebruik online tools: Er zijn veel online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van een logo, zelfs als je geen designervaring hebt. Deze tools bieden vaak sjablonen, iconen en lettertypen waaruit je kunt kiezen.

Hoewel het mogelijk is om zelf een logo te ontwerpen, is het belangrijk om te beseffen dat professionele ontwerpers jarenlange ervaring en expertise hebben opgebouwd. Als je budget het toelaat, kan het inhuren van een professional resulteren in een logo dat nog beter aansluit bij jouw merkidentiteit.

Kortom, als je besluit om zelf een logo te ontwerpen, zorg er dan voor dat je aandacht besteedt aan de bovengenoemde aspecten. Een goed doordacht en professioneel ogend logo kan een krachtig middel zijn om jouw merk succesvol te positioneren en herkenbaarheid op te bouwen.

 

7 tips voor het zelf ontwerpen van een logo: Wees uniek, Houd het eenvoudig, Kies de juiste kleuren, Denk aan schaalbaarheid, Let op typografie, Maak gebruik

 1. Wees uniek
 2. Houd het eenvoudig
 3. Kies de juiste kleuren
 4. Denk aan schaalbaarheid
 5. Let op typografie
 6. Maak gebruik van negatieve ruimte
 7. Test en vraag feedback

Wees uniek

Wees uniek: Een essentiële tip bij het zelf ontwerpen van een logo

Een van de belangrijkste aspecten bij het zelf ontwerpen van een logo is ervoor zorgen dat het uniek is. Een uniek logo onderscheidt jouw merk of bedrijf van de concurrentie en maakt het gemakkelijker voor mensen om het te herkennen en te onthouden.

Als je begint met het ontwerpen van je eigen logo, is het verleidelijk om naar andere succesvolle merken te kijken en hun stijl te kopiëren. Hoewel inspiratie opdoen belangrijk is, moet je ervoor zorgen dat jouw logo geen kopie wordt van een bestaand merk. Het doel is immers om je eigen identiteit en persoonlijkheid uit te drukken.

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw logo uniek is? Hier zijn een paar tips:

 1. Onderzoek de concurrentie: Bestudeer de logos van andere bedrijven in jouw branche. Identificeer wat hen onderscheidt en zoek naar manieren om iets anders te doen. Probeer nieuwe kleurencombinaties, vormen of lettertypen uit die nog niet veel worden gebruikt.
 2. Wees creatief: Denk buiten de gebaande paden en probeer verschillende concepten en ideeën uit. Experimenteer met verschillende vormen, symbolen of illustraties die passen bij jouw merkidentiteit. Durf anders te zijn en wees niet bang om risico’s te nemen.
 3. Maak gebruik van jouw verhaal: Elk bedrijf heeft een uniek verhaal achter zich. Gebruik dit als inspiratie voor je logo. Denk na over wat jouw merk speciaal maakt en hoe je dit kunt vertalen naar een visueel symbool dat jouw verhaal vertelt.
 4. Vraag om feedback: Nadat je jouw logo hebt ontworpen, vraag om feedback van anderen. Familie, vrienden of collega’s kunnen waardevolle inzichten bieden en je helpen beoordelen of jouw logo echt uniek is. Luister naar hun suggesties en pas indien nodig aan.

Onthoud dat een uniek logo niet alleen helpt bij het onderscheiden van jouw merk, maar ook bij het opbouwen van merkherkenning en het creëren van een sterke visuele identiteit. Het kan de eerste stap zijn naar het opbouwen van een succesvolle merkbeleving.

Dus wees creatief, wees origineel en zorg ervoor dat jouw logo een unieke uitstraling heeft die past bij de waarden en persoonlijkheid van jouw merk.

Houd het eenvoudig

Een eenvoudig logo ontwerpen: Less is more!

Bij het ontwerpen van een logo is het belangrijk om het principe “less is more” in gedachten te houden. Een eenvoudig en minimalistisch logo kan vaak krachtiger zijn dan een complex ontwerp vol details.

Waarom is eenvoud zo belangrijk? Ten eerste zorgt een eenvoudig logo voor directe herkenbaarheid. Mensen hebben de neiging om visuele informatie snel te verwerken, dus als je logo te druk of ingewikkeld is, kan het moeilijk zijn voor mensen om het in één oogopslag te begrijpen. Een eenvoudig logo maakt het gemakkelijker voor potentiële klanten om jouw merk te herkennen en onthouden.

Daarnaast straalt een eenvoudig logo professionaliteit uit. Het laat zien dat je merk zelfverzekerd genoeg is om de boodschap met weinig woorden over te brengen. Het geeft een gevoel van verfijning en maakt indruk op mensen die op zoek zijn naar betrouwbaarheid en kwaliteit.

Een ander voordeel van een eenvoudig logo is dat het veelzijdiger is in gebruik. Of je nu je logo op een klein visitekaartje wilt afdrukken of op een groot billboard wilt plaatsen, een simpel ontwerp behoudt zijn impact en leesbaarheid op verschillende formaten.

Maar hoe creëer je nu zo’n eenvoudig logo? Begin met de basisprincipes van design: kies één of twee elementen die de essentie van jouw merk vertegenwoordigen en vereenvoudig ze. Verwijder onnodige details en houd alleen de meest essentiële vormen over. Experimenteer met verschillende lettertypes en kleuren, maar houd ze ook eenvoudig en leesbaar.

Een goed voorbeeld van een eenvoudig logo is het logo van Nike, bestaande uit slechts een simpele swoosh. Toch is dit logo wereldwijd herkenbaar en heeft het een sterke associatie met het merk opgebouwd.

Kortom, als je zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van een logo, onthoud dan dat eenvoud de sleutel is tot succes. Een minimalistisch ontwerp zorgt voor directe herkenbaarheid, straalt professionaliteit uit en is veelzijdig in gebruik. Houd je ontwerp clean en laat de kracht van eenvoud jouw merkverhaal vertellen!

Kies de juiste kleuren

Kies de juiste kleuren: Hoe kleurgebruik jouw logo kan beïnvloeden

Kleuren spelen een cruciale rol in het ontwerpproces van een logo. Ze hebben de kracht om emoties op te roepen, een boodschap over te brengen en de algehele uitstraling van je merk te beïnvloeden. Het kiezen van de juiste kleuren voor je logo is daarom essentieel.

Bij het selecteren van kleuren moet je rekening houden met verschillende factoren:

 1. Betekenis en associaties: Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en kan verschillende associaties oproepen. Rood kan bijvoorbeeld passie en energie symboliseren, terwijl blauw vertrouwen en betrouwbaarheid kan uitstralen. Denk na over welke boodschap je wilt overbrengen en welke eigenschappen je wilt dat jouw merk vertegenwoordigt.
 2. Doelgroep: Het is belangrijk om te begrijpen wie jouw doelgroep is en welke kleuren zij aantrekkelijk vinden of waarmee zij zich kunnen identificeren. Verschillende leeftijdsgroepen, culturen en industrieën hebben vaak hun eigen voorkeuren als het gaat om kleurgebruik.
 3. Contrast en leesbaarheid: Zorg ervoor dat de gekozen kleuren voldoende contrast hebben, zodat je logo duidelijk leesbaar blijft, zowel op kleine als grote formaten. Vermijd ook felle of schreeuwerige combinaties die afbreuk kunnen doen aan de professionaliteit van je logo.
 4. Kleurenpsychologie: Kleuren hebben een psychologisch effect op mensen en kunnen verschillende emoties en reacties oproepen. Geel kan bijvoorbeeld vrolijkheid en optimisme uitstralen, terwijl groen vaak wordt geassocieerd met natuur en gezondheid. Denk na over welke emoties je wilt oproepen bij je doelgroep en kies kleuren die hierbij passen.
 5. Merkconsistentie: Het is belangrijk om consistent te blijven in het gebruik van kleuren binnen je merkidentiteit. Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest voor je logo ook terugkomen in andere marketingmaterialen, zoals je website, visitekaartjes en sociale media-afbeeldingen. Dit helpt bij het opbouwen van herkenbaarheid en versterkt de samenhang van je merk.

Het kiezen van de juiste kleuren voor je logo is een belangrijke stap in het creëren van een visueel aantrekkelijke en effectieve merkidentiteit. Neem de tijd om te experimenteren met verschillende kleurcombinaties en overweeg ook de mening van anderen. Een goed gekozen kleurenpalet kan jouw logo onderscheidend maken en een blijvende indruk achterlaten bij jouw doelgroep.

Denk aan schaalbaarheid

Een belangrijke tip bij het zelf ontwerpen van een logo is om altijd rekening te houden met schaalbaarheid. Wat betekent dit precies?

Schaalbaarheid verwijst naar de mogelijkheid om het logo in verschillende formaten te gebruiken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of leesbaarheid ervan. Een goed ontworpen logo moet er even goed uitzien op een klein visitekaartje als op een groot reclamebord.

Wanneer je jouw logo ontwerpt, is het essentieel om te bedenken hoe het eruit zal zien wanneer het wordt verkleind of vergroot. Kleine details of fijne lijnen kunnen onduidelijk worden wanneer het logo wordt verkleind, terwijl grote elementen overweldigend kunnen zijn wanneer het logo wordt vergroot.

Een handige tip is om tijdens het ontwerpproces regelmatig in te zoomen en uit te zoomen om te zien hoe je logo eruitziet op verschillende schaalniveaus. Hierdoor kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen en aanpassingen maken waar nodig.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de achtergrond waarop je jouw logo wilt plaatsen. Zorg ervoor dat je logo leesbaar blijft, zelfs als het op een drukke achtergrond staat of in zwart-wit wordt afgedrukt.

Het doel van een schaalbaar logo is dat het herkenbaar blijft, ongeacht de grootte of context waarin het wordt gebruikt. Het moet duidelijk communiceren wie je bent als merk en een positieve indruk achterlaten bij je doelgroep.

Dus, bij het ontwerpen van je eigen logo, denk altijd aan schaalbaarheid. Zorg ervoor dat je ontwerp eenvoudig en duidelijk is, met voldoende contrast en leesbaarheid op verschillende formaten en achtergronden. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat jouw logo effectief is en een blijvende indruk maakt, ongeacht waar en hoe het wordt gebruikt.

Let op typografie

Typografie speelt een essentiële rol bij het ontwerpen van een logo. Het juiste lettertype kan de uitstraling en boodschap van je merk versterken. Bij het zelf ontwerpen van een logo is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan typografie.

Een goed gekozen lettertype kan direct de juiste sfeer creëren. Denk na over de waarden en persoonlijkheid van je merk. Wil je een strak en modern logo, of juist een speels en creatief ontwerp? Het lettertype dat je kiest, moet passen bij de uitstraling die je wilt neerzetten.

Daarnaast is leesbaarheid cruciaal. Je logo moet op verschillende formaten goed leesbaar zijn, zowel op kleine visitekaartjes als op grote banners. Vermijd daarom extreem dunne of decoratieve lettertypen die moeilijk te lezen zijn in kleinere formaten.

Consistentie is ook belangrijk. Gebruik maximaal twee lettertypen in je logo om visuele harmonie te behouden. Kies bijvoorbeeld één lettertype voor de bedrijfsnaam en een ander voor eventuele slogan of tagline.

Experimenteer met verschillende lettertypes om te zien welke het beste werken voor jouw merk. Er zijn talloze gratis bronnen online waar je inspiratie kunt opdoen en lettertypen kunt downloaden.

Tot slot is het altijd goed om feedback te vragen aan anderen voordat je jouw definitieve keuze maakt. Wat voor jou goed lijkt, kan door anderen anders worden ervaren. Luister naar meningen en suggesties, maar onthoud dat uiteindelijk jij degene bent die beslist.

Onthoud: typografie is een krachtig hulpmiddel bij het ontwerpen van een logo. Het kan de juiste emotie overbrengen en de herkenbaarheid van je merk vergroten. Besteed dus voldoende aandacht aan typografie bij het zelf ontwerpen van je logo en creëer een visueel aantrekkelijk en effectief merkbeeld.

Maak gebruik van negatieve ruimte

Een slimme tip bij het zelf ontwerpen van een logo is het gebruik maken van negatieve ruimte. Maar wat is negatieve ruimte eigenlijk?

Negatieve ruimte verwijst naar de lege ruimte rondom en tussen de elementen in een ontwerp. Het is de ruimte die niet direct opvalt, maar juist kan zorgen voor een verrassend en creatief effect.

Door bewust gebruik te maken van negatieve ruimte in je logo-ontwerp, kun je een extra laag van betekenis toevoegen. Het kan helpen om een boodschap over te brengen of om bepaalde vormen of symbolen te benadrukken.

Een bekend voorbeeld van het gebruik van negatieve ruimte is het FedEx-logo. Als je goed kijkt, zie je tussen de letters ‘E’ en ‘x’ een pijl gevormd door de witruimte. Deze subtiel verborgen pijl symboliseert snelheid en efficiëntie, wat perfect past bij het koeriersbedrijf.

Negatieve ruimte kan ook worden gebruikt om twee verschillende elementen in één ontwerp te combineren. Dit zorgt voor visuele interesse en kan helpen om je logo uniek en onderscheidend te maken.

Het sleutelwoord bij het gebruik van negatieve ruimte is echter subtiliteit. Het moet niet overweldigend zijn of afleiden van de boodschap die je wilt overbrengen. Het doel is om een slimme visuele truc toe te passen die mensen nieuwsgierig maakt en hen laat nadenken over jouw merk.

Dus als je zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van een logo, overweeg dan zeker het gebruik van negatieve ruimte. Het kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om je logo naar een hoger niveau te tillen en het een professionele uitstraling te geven. Experimenteer, wees creatief en laat de lege ruimte voor je werken!

Test en vraag feedback

Een belangrijke tip bij het zelf ontwerpen van een logo is het testen en vragen om feedback. Het kan verleidelijk zijn om helemaal op te gaan in het ontwerpproces en je eigen ideeën te volgen, maar het is altijd waardevol om de mening van anderen te horen.

Het testen van je logoontwerp kan je helpen om eventuele zwakke punten of verbeteringen te identificeren. Vraag vrienden, familieleden of collega’s wat zij vinden van je logo. Zijn ze direct in staat om de boodschap en de identiteit van je merk te begrijpen? Is het logo visueel aantrekkelijk en onderscheidend genoeg?

Feedback vragen aan anderen kan leiden tot nieuwe inzichten en perspectieven waar je zelf misschien niet aan had gedacht. Het kan ook helpen om eventuele fouten of problemen op te sporen die je over het hoofd hebt gezien.

Wees open voor kritiek en neem feedback serieus. Het doel is niet om alle suggesties blindelings over te nemen, maar om een beter begrip te krijgen van hoe jouw logo wordt waargenomen door anderen. Luister naar de opmerkingen en suggesties, analyseer ze zorgvuldig en gebruik ze als inspiratie voor verdere verbeteringen.

Het testen en vragen om feedback is een cruciale stap in het ontwerpproces. Het helpt je om een logo te creëren dat niet alleen jouw visie weerspiegelt, maar ook aanspreekt bij jouw doelgroep. Dus wees niet bang om anderen te betrekken bij dit proces en maak gebruik van hun waardevolle input.